Ονομάζεται το ακούσιο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει και κατα την διάρκεια της ημέρας αλλα τις περισσότερες φορές συμβαίνει στον ύπνο. Έτσι αυτός που τρίζει τα δόντια του δεν το καταλαβαίνει αλλα μπορεί ο σύντροφός του να ακούσει τον τριγμό ή ο οδοντίατρος να δεί την αποτριβή των δοντιών.
Η αιτία δεν είναι απολύτως γνωστή όμως ενοχοποιούνται οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθωσης και συσχετίζεται με την παρουσία άγχους και ψυχολογικής πίεσης.
Εκτός απο τις επιτπώσεις στα δόντια ο βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει επώδυνα σύνδρομα με εντόπιση στη γνάθο, το αυτί τους κροτάφους και κεφαλαλγίες με χαρακτηριστικά τύπου τάσης ή και επιδείνωση της ημικρανίας.
Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει βραχυπρόσθεσμα με μυοχαλαρωτικά και αγχολυτικά. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί μασελάκι νυκτός το οποίο θα χαλαρώσει τους υπεύθυνους μυς (μασητήρες και κροταφίτες).
Μια επιπλέον ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η έγχυση Βοτουλινικής τοξίνης (Botox). Οι μασητήρες και οι κροταφίτες μυς είναι οι πιο ισχυροί μυς του σώματος μας. Η μερική παράλυση που προκαλεί η Βοτουλινική τοξίνη δεν είναι αρκετή ωστε να προκαλέσει πρόβλημα στη μάσηση όμως μπορεί να μειώσει την ισχύ της πίεσης στα δόντια και έτσι να αντιμετωπίσει και τα συμπτώματα. Στους ασθενείς που ο μακροχρόνιος βρουξισμός έχει προκαλέσει υπετροφία στους μασητήρες αλλάζει η φυσιογνωμία τους λόγω της διογκωμένης γωνίας της κάτω γνάθου, κάτι που επίσης αποκαθίσταται μερικώς.
Comments