top of page
Writer's pictureΔημήτρης Ρίκος

Π Ο Ν Ο Κ Ε Φ Α Λ Ο Σ

Οι κεφαλαλγίες, οι γνωστοί μας πονοκέφαλοι, είναι το συχνότερο νευρολογικό πρόβλημα υγείας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ο μισός ενήλικος πληθυσμός είχε τουλάχιστον έναν πονοκέφαλο το τελευταίο έτος. Εκτός από την μεγάλη τους συχνότητα όμως οι πονοκέφαλοι προκαλούν και μεγάλο βαθμό αναπηρίας. Και ως αναπηρία εδώ, μιλάμε για ώρες και ημέρες χαμένες από την ζωή μας. Χαμένες από την εργασία, τον ποιοτικό οικογενειακό και κοινωνικό χρόνο και την ανάπαυσή μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κεφαλαλγίες συνολικά εμφανίζονται ως τρίτη στις παθήσεις με τα περισσότερα χρόνια αναπηρίας. ​


Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι ίδιοι. Κάποιοι είναι μεγάλης έντασης και άλλοι ήπιας, κάποιοι είναι συχνοί και άλλοι όχι ενώ κάποιοι μπορεί να αποτελούν απειλή για την ζωή μας. Και κάθε κατηγορία από αυτούς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί διαφορετικά. Το θετικό είναι ότι ο ιατρός με την κατάλληλη εξειδίκευση δηλαδή ο Νευρολόγος, μπορεί να προσεγγίσει το πρόβλημα διαγνωστικά και τις περισσότερες φορές να προτείνει αποδοτικές λύσεις. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες αυτών των κεφαλαλγιών.​


Πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες.


Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στην αξιολόγηση μιας κεφαλαλγίας είναι ο διαχωρισμός της σε πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή. Δευτεροπαθείς λέμε τις κεφαλαλγίες οι οποίες οφείλονται σε κάποια άλλη υποκείμενη αιτία όπως η υπαραχνοειδής αιμορραγία, η θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή κάποιος όγκος. Βέβαια δεν είναι όλες οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες τόσο επικίνδυνες! Δευτεροπαθή λέμε και τον πονοκέφαλο από ένα κρύωμα ή μια ιγμορίτιδα (που εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να σε ταλαιπωρήσει πολύ!). Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντως θα πρέπει άμεσα να γίνει νευρολογική εξέταση και απεικονιστικός έλεγχος (Μαγνητική ή Αξονική τομογραφία εγκεφάλου).


Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνεται σε κάθε άνθρωπο που εμφανίζει πονοκέφαλο με «ύποπτα» χαρακτηριστικά. Αυτά που λέμε red flags. Τέτοια είναι: να έχει για πρώτη φορά στη ζωή του μια έντονη κεφαλαλγία, να εμφανίζει μια καινούργια καθημερινή κεφαλαλγία, η κεφαλαλγία να αυξάνεται όταν ξαπλώνει ή γενικά με τις αλλαγές στην στάση, να πρόκειται για με νέα κεφαλαλγία σε άνθρωπο πάνω από 50 ετών ή σε μια έγκυο γυναίκα και σε άλλες περιπτώσεις.


​ Εάν ο συνδυασμός των κλινικών και εργαστηριακών ευρημάτων μας έχει αποκλείσει την δευτεροπαθή κεφαλαλγία τότε πλέον μιλάμε για τις πρωτοπαθείς με πιο γνωστή την ημικρανία και πιο συχνή την κεφαλαλγία τύπου τάσεως. Ξεχωρίζει ακόμη η αθροιστική κεφαλαλγία η οποία χαρακτηρίζεται από την τεράστια ένταση του πόνου. Κάθε μια από αυτές έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και η εξειδικευμένη προσέγγιση θα οδηγήσει στην κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.




Comments


bottom of page