top of page
  • Writer's pictureΔημήτρης Ρίκος

Τ Ρ Ο Μ Ο Σ

Το τρέμουλο ή τρόμος όπως το λέμε οι γιατροί είναι η κατάσταση που περιλαμβάνει ταλάντωση κάποιου μέρους του σώματος με άλλοτε άλλη συχνότητα. Συνήθως επηρεάζει τα δάκτυλα και τις παλάμες ενός ατόμου αλλά μπορεί να αφορά και ολόκληρο το χέρι, τα πόδια τον κορμό, το κεφάλι ή τις φωνητικές χορδές.


Όλοι οι άνθρωποι εμφανίζουν τρόμο σε διάφορες καταστάσεις και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Κούραση, εκνευρισμός, άγχος, καφέδες μπορεί να επιτείνουν ένα τρέμουλο. Όταν όμως ο τρόμος επιμένει και δεν φεύγει τότε ίσως να είναι ένδειξη κάποιου ιατρικού προβλήματος.


Η συχνότερη αιτία τρόμου είναι μια πάθηση που ονομάζεται ιδιοπαθής τρόμος. Είναι αυτή η κατάσταση που βλέπουμε συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Στον ιδιοπαθή τρόμο τα άτομα εμφανίζουν τρόμο ενεργείας. Δηλαδή τα χέρια (συνήθως) τρέμουν όταν το άτομο πάει να κάνει κάτι (όπως να σηκώσει ένα φλυτζάνι καφέ). Το θετικό είναι ότι σε αυτή την πάθηση δεν επηρεάζονται άλλα κομμάτια της ικανότητας κίνησης.


Αυτό δεν ισχύει για μια άλλη γνωστή πάθηση που εμφανίζει τρόμο, την νόσο του Parkinson. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής εμφανίζει τρέμουλο (όχι πάντα όμως) κατά την ηρεμία. Δηλαδή όταν τα χέρια ξεκουράζονται. Εκτός από τον τρόμο εμφανίζεται δυσκαμψία και η κίνηση γίνεται πιο αργή ενώ η νόσος εμπλουτίζεται και πολλά άλλα μη κινητικά συμπτώματα.


Εκτός από αυτές τις δυο πιο γνωστές παθήσεις υπάρχουν και πολλές άλλες σπανιότερες που μπορεί να εμφανιστούν με τρόμο και η διερεύνηση τους περιλαμβάνει εκτός από την κλινική εξέταση και ένα πακέτο εξετάσεων ανάλογα με την περίπτωση.

Recent Posts

See All

Ξ Ε Χ Ν Α Ω ??

Δώσε βάση στο ερωτηματικό. Γιατί έρχεται κόσμος και λέει «γιατρέ ξεχνάω» και τα τεστ μνήμης τερματίζουν και φαίνομαι εγώ ο χαζός. Η μνήμη είναι μια από τις ανώτερες λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλο

Π Ο Ν Ο Κ Ε Φ Α Λ Ο Σ

Οι κεφαλαλγίες, οι γνωστοί μας πονοκέφαλοι, είναι το συχνότερο νευρολογικό πρόβλημα υγείας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ο μισός ενήλικος πληθυσμός είχε τουλάχιστον έναν πονοκέφαλο το τελευταίο έτος.

M Ο Υ Δ Ι Α Σ Μ Α

Και αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Όταν λέμε μούδιασμα εννοούμε αυτήν την περίεργη αίσθηση σε ένα μέρος του σώματος μας, συνήθως στο δέρμα, που μοιάζει σαν να περπατάνε μ

bottom of page